Önkéntesség

Önkéntesség

Téged is várunk önkéntesnek!

Érdekel hogyan szerveződik a Scoutland, szeretnél kicsit jobban belelátni egy ilyen esemény részleteibe és szeretnél hasznos lenni a fesztivál számára? Ha jelentkezel önkéntesnek, akkor sok szempontból is izgalmasabb lesz a fesztivál. Lehetőséget kapsz, hogy betekints a fesztivál szervezésébe, lebonyolításába, és nem utolsó sorban te magad is az esemény szerves részévé válhatsz.

Hogyan lehetsz önkéntes a Scoutland-en?

  1. Regisztráció: https://scoutland2019.eventbrite.com?discount=szervezo_s19 – a “Register” gombra való kattintás után a “Scoutland belépő (szervező)” jegytípust kiválasztva regisztráljatok!*
  2. Koordinátori kapcsolatfelvétel: fogunk keresni téged a részletekkel
  3. Szerződéskötés: értesítünk hogy mikor tudjuk megkötni a szerződést veled
  4. Érkezés a fesztiválra: jelentkezéstől függően
  5. Teendők a fesztiválon: részvétel az eligazításon, napi 6 óra munka, melyben két étkezést biztosítunk neked, napszaknak megfelelően
  6. Távozás a fesztiválról: jelentkezéstől függően, de a fesztivál zárása után nagyon örülnénk az elpakolásban segítésnek is, ha esetleg még egy napra tudsz maradni

* FONTOS: Ha annyira szuper vagy, hogy már regisztráltál rendes jegytípussal, akkor kérünk tedd meg újra a szervezőivel is, kicsit más kérdések is lesznek. A korábbi regisztrációdat törölni fogjuk, így csak a legutoljára regisztrált jegyeddel fogsz tudni bejutni.

Feladatkörök rövid bemutatása

Építés

Augusztus 16-án reggel kezdjük megépíteni a fesztivált, erre várunk fiúkat, lányokat egyaránt. A fiúkkal a nappali programok helyszíneit kell kiépíteni, felrakni a kordonokat, a chill-zonet kialakítani és az információs táblákat elhelyezni. A színpadokat, bulisátrat az a cég építi akitől béreljük. Lányok segítségét is várjuk, leginkább a dekorációban tudtok majd segédkezni, de biztos lesz még sok apró feladat amiben számítanánk rátok.

Szállítás

A fesztivált megelőzően és követően szükség lesz sok eszköz helyszínre szállítására, amelyhez keressük a segítő kezeket.

Regisztráció

A fesztivál első napján fog megérkezni a legtöbb ember, de a fesztivál teljes ideje alatt szükség lesz a regisztrációs lehetőség fenntartására a később érkezők számára is.

Rapid cserkész-és ismerkedős játékok tartása

Tavaly többen kérték, hogy legyenek olyan programok, ahol lehet ismerkedni és játszani. Ha cserkész vagy, azért szereted ezeket a játékokat, ha nem vagy cserkész, akkor pedig jobb, ha megismered ezeket 🙂 Ha bármikor előhúzol a tarsolyodból egy játékot az adott közösség számára vagy szívesen segítenél a résztvevőknek abban, hogy otthonosabban érezzék magukat azáltal, hogy egyre több ismerősük lesz, akkor téged keresünk!

Nappali programok lebonyolítása

Napközben sok program van, amelyek zökkenőmentes lebonyolításához mindig jól jön pár segítő kéz, akik vagy az előadókat kísérik, vagy segítenek a helyszín hangosításában, vagy az eszközök összegyűjtésében.

Dekoráció

Szeretnénk ha idén még jobban fel lenne díszítve a fesztivál, amelyen keresztül a mi elképzeléseink szerint tudjuk formálni a helyszínt. Célunk hogy minél inkább ökotudatos és hosszútávon felhasználható dekort készítsünk. A helyszíni dekorációs munkák legnagyobb részt augusztus 16-án lesznek.

Segítek ahol csak tudok

Ha nincs kimondott óhajod hogy miben segítenél, hanem bármilyen rád bízott munkát szívesen ellátsz, akkor jelentkezz ide.

Bontás

A fesztivált is el kell bontani, akár csak egy tábort, amelynél ha minél többen vagyunk annál hamarabb és gyorsabban megy, úgyhogy várjuk a szorgos kezeket.

Gyakran Ismételt Kérdések

Fontos fogalmak

Önkéntes – az a személy, aki egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végez anyagi ellenszolgáltatás nélküli tevékenységet; Önkéntes Bázis – az Önkéntes Program adminisztrációjának helyszíne, itt kezdődik és fejeződik majd be minden műszak.

Mikor kell lemennem a fesztiválra és meddig kell maradnom?

Feladatkörtől függ, hogy mikor kell leérkezned és meddig kell maradnod. Az elő- és utómunkálatos önkénteseknek a fesztivál előtt 1 nappal kell a helyszínen lenniük, utána pedig kb. 1 nappal tudnak hazamenni. A fesztivál ideje alatt tartó tevékenységet végző önkénteseknek a vállalt napra mindenképp meg kell érkeznie, azt hogy jössz-e hamarabban vagy később mész, már rád bízzuk. Ezeket az információkat mindenképpen pontosítjuk a rendezvény előtti időszakban.

Hogy történik a leutazás a helyszínre?

A fesztivál helyszínére való utazást mindenkinek magának kell megszerveznie.

Fizetik-e az utazási költségemet?

Az utazását azon önkénteseknek tudjuk biztosítani, akik három műszakot vállalnak.

Miért kell szerződést kötni?

A fesztiválon való önkéntes munkáról egy “önkéntes szerződés” fog születni, amely mindkét fél számára tájékoztatást ad a jogokról és kötelezettségekről.

Mikor tudom meg a beosztásom?

A beosztásodat legkésőbb a fesztivál előtti helyszíni regisztrációnál tudod meg.

Lesz-e szabad estém? El tudok-e menni koncertekre?

Este 8-ig tart az önkéntes szolgálat többsége egy két kivétellel, de mindenképp olyan beosztást igyekszünk csinálni hogy a koncertekre szabadon tudjon menni mindenki.

Kapunk sátrat?

Nem, sátrat mindenkinek magának kell hozni, mi csak sátorhelyet tudunk biztosítani, amennyiben igényed van erre.

Napi hány órát kell dolgozni?

Naponta hat órányi munkát várunk el tőled, de ebből csak 2-3 óra a konkrét munka (pl. regisztráció), a többi része inkább készenlétet jelent, azaz a lényeg, hogy el tudjunk érni, ha valamilyen ad hoc feladat van, pl. cserkészjátékot kell tartani. Minden nap két műszak van, 09:00-15:00, 14:00-20:00 óra között.

Kapunk étkezést?

Igen, minden műszak alatt két étkezést kapsz. A délelőttösök reggelit és ebédet, a délutánosok ebédet és vacsorát.

Vegetáriánus/vegán/ételérzékeny vagyok. Hogyan lesz megoldva az étkezésem?

Ha vegetáriánus/vegán/ételérzékeny vagy, azt a szervezői regisztráció során tudod jelezni felénk. Az ott megadott információ alapján tudjuk biztosítani számodra az étkezéseket.

Milyen karszalagot kapnak az önkéntesek?

Az önkénteseknek a résztvevőkkel megegyező karszalaguk lesz, azonban kapnak egy nyakbaakasztható badge-et, amely jelzi a szerepüket. Visszaélés esetén ezt a badge-et visszavesszük, és az önkéntesnek távoznia kell a fesztivál területéről.

Mit kell magammal hoznom?

Személyes okmányok (TAJ kártya, személyazonosító igazolvány, lakcímkártya), időjárásnak megfelelő ruházat, naptej, szúnyogriasztó, kulacs, kalap, zárt cipő, telefon, telefontöltő, gumicsizma + ha sátrazol: sátor és kiegészítői, matrac, hálózsák, törölköző és egyéb tisztálkodási szerek.

Kaphatok erről igazolást, mint közösségi szolgálat?

Fontos tudni, hogy az közérdekű önkéntes tevékenység nem egyezik meg a közösségi szolgálattal. Közösségi szolgálatról igazolást kiállítani csak abban az esetben van lehetőségünk, ha szerződésben állunk az iskolával, ahová az önkéntes jár.

Mennyi fizetést kapunk?

Az önkéntes tevékenység végzéséért anyagi juttatás nem jár.

Milyen juttatást kapunk?

Azon önkéntesek akik legalább három műszakot vállalnak, igényelhetnek útiköltség térítést. Amikor műszakban vagy, a napszaknak megfelelően két étkezést biztosítunk neked. Ezen felül nyakbaakasztható badge-et és szervezői pólót adunk ajándékba.

Hogyan tudok jelentkezni önkéntesnek?

A szervezői regisztrációs lap kitöltésével: https://scoutland2019.eventbrite.com?discount=szervezo_s19

Sátrazhatok együtt a barátaimmal, akik nem dolgoznak?

Természetesen igen. Nem tervezünk elszeparált stáb kempinget létrehozni.